Pages

Dak Polo-Polo...

Tuesday, June 19, 2012

Resepi Kek Marble Pelangi...

Terkezut tak dengan tajuk entry aku neh...??? Sabar-sabar jangan korang hentak muka mahupun kepala... Huhuhu buat pertama kali aku update entry resepi di Blog aku... Ekceli "Resepi Kek Marble" ni aku dapat dari opismate aku "Kak Jue"... Kebetulan die bawak kek ni ke opis, pulak peberet aku sebab dulu arwah Mak (Nenek) slalu buat... Pastu aku slalu beli dekat Bai (Jual roti pet pot pet pot bunyi die)... Tapi sekarang aku dah dapat resepi die, dengan menggunakan kepakaran tangan aku aku mengolahkannya... Maka terjadilah nama "Kek Marble Pelangi"... Ok yang ini korang leh sepak muka korang sendiri... Sebab memang benar aku buat sendiri tolong percaya... Meh kite tengok Cara-cara & Hasilnya...

Bahan - Bahan Kek Marble Pelangi

1 1/2 Cawan Majerin (Daisy kek lebih lembut)
1 1/2 Cawan Gula Kastor
4 Biji Telur (Aku guna saiz A)
1 Sudu Teh Esen Vanila
1/2 Cawan Susu Pekat
2 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
Sedikit Pewarna

Cara- Cara Membuat

1. Pukul Majerin sampai kembang
2. Masukkan Gula Kastor
3. Masukkan Telur sebiji demi sebiji (Pukul sampai kembang)
4. Masukkan Esen Vanila
5. Masukkan Susu Pekat
6. Masukkan Tepung Naik Sendiri yang sudah diayak sikit demi sedikit (Pukul sampai rata)
7. Kalau nak buat Kek berwarna-warni, asingkan adunan
8. Masukkan adunan 1 (warna 1) di tengah-tengah loyang, kemudian adunan 2 (warna 2) di tengah-tengah adunan 1... Korang hanya perlu ulang langkah ini sampai adunan habis...
9. Kemudia bakar dengan 180c selama 45minit...




So macam mane ngan hasil air tangan aku buat... Yang gambar 1st tu cubaan pertama, so mcm jadi tak jadi... Tapi second time dah ok dah huhuhuhu... Korang leh je google kalau nak yang lain, tapi bagi aku yang ni paling simple... So selamat mencuba... 

**Pesanan lelaki pun kene pandai masak... Esok Bini beranak takleh buat keje berat, kite gak yang nak masak & nak makankan... Renung-renungkan... Huhuhuhu

16 comments:

  1. MCM kek LAPIS sarawak!
    gilelah dah wat bisnes skrng ne
    kek pelangi petang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kek pelangi petang...
      Alah buat untuk makan sendiri bolehlah...

      Delete
  2. Wahhh jarang zaman skrg tgk kaum lelaki suka turun dapur. Klw ada pun kena cepat2 rebut la. Haha! -FaeeN-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faeen : Huhuhuhu Alhamdulillah... Sy taklah hebat sangat, stakat tengok resepi tu bolehlah hehehe... Laki pun kene pandai gak masak sikit2... Esok luse time bini bersalin ke... Die ape2 ke... Kite gak kene masak sendiri kan hehehehe

      Delete
  3. raye tahun ni nak wt kek nie...tak penah buat..try n error jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. try ok... kek ni orang kate asas sebelum buat kek yang lain... Selamat mencuba... Selamat Hari Rayer

      Delete
    2. hihihi..tapi raya baru ni kakak kita tukar plan..xmo wt kek..kami wt makaroni bakar n hokkaido chiffon cake je.. kena try gak kek ni..

      Delete
    3. Perghhh sedap tu makaroni bakar...!!! tapi nnt try jadi ke x bagi tau eh...

      Delete
  4. Assalamualaikum. Saye still baru dlm bab buat2 kek nih. So nak tanye, klu bahan2 tu saye gune cawan kecik, mcm mane dgn telur ye? Kene kurangkan ke? Klu tak kurangkan telur nanti kek tu rase telur tak? xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... ok bab cawan tu mksd awak cawan yg org slalu guna buat minum kopi/teh tu kan? Kalau btul boleh je guna tapi make sure semua sukatan gunakan cawan yang sama... bab telur tu tak payah kurangkan... kalau free nnt bukaklah blog sy ade update resepi tiramisu... ;)

      Delete
  5. wah!! pertama kali terbuka blog memasak dr kaum adam. tahniah. anak sy seusia anda, tobat nak masuk dapur... teruskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Trima kaseh sebab bagi semangat... Insyaallah saya akan teruskan...
      Huhuhuhu... Selamat mencuba okey...

      Delete
  6. sgt cool bila lelaki pandai buat kek. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohasniza Abdullah : Trima kaseh huhuhu... yang penting cuba bile jadi tu yang semangat hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis